Strategi Pelaburan Silver ala-ala Buaya

crocBuaya adalah antara spesies haiwan yang paling berjaya di dunia. Buaya telah wujud selama hampir 200 juta tahun, dari zaman dinosaur lagi! Buaya dengan sabarnya sentiasa mengkaji perilaku mangsanya, dan sanggu menghabiskan masa panjang menunggu (sampai kelaparan pun takpe). Sampai masanya, sang buaya akan menerkam yakin mangsanya, dengan kelajuan dan ketepatan menggerunkan!

Sang buaya perlukan BANYAK protein dalam dietnya untuk memastikan kebolehannya untuk memburu, dan berenang. Kalau buaya ini banyak menghabiskan masanya memburu ikan-ikan kecil yang senang dimakan, berapa banyak tenaga yang perlu dihabiskan olehnya? tidak berbaloi. Strategi terbaik untuk sang buaya kita ini adalah dengan jarang menyerang, tetapi setiap serangan menghasilkan makanan untuknya.

Dalam pelaburan silver, kita juga perlu melabur macam buaya. Sang buaya tidak menghabiskan masa mengejar anak-anak ikan; kita sebagai pelabur silver juga tidak harus menghabiskan masa menilai pergerakan harga silver yang kecil. Pergerakan harga silver dalam 2-3% seharai adalah perkara biasa, dan tidak perlu menjadi kebimbangan, adan diperbesar-besarkan

Jika seorang pelabur cuba bermain ‘keluar-masuk’ ketika pergerakan harga silver sedang dalam julat 2-3%, dia mungkin akan melalui pengalaman si kawan kita ini: mula-mula, dia cuba menilai waktu yang sesuai untuk membeli silver. kemudian, apabila dia sudah membeli, dia mula mengikuti harga silver dengan kerap. Dia membeli ketika harga silver naik, dan menjual ketika harga rendah (biasa dengar kan?). Yang peliknya, tiba-tiba dia perasan yang dia sudah kehabisan wang, dan tidak lagi mampu meneruskan pelaburannya. Game Over!

joke-fx

Jika anda banyak membuat ‘jual-beli’ dalam jangka masa pendek, anda berkemungkinan tinggi akan mengalami nasib yang sama dengan si kawan di atas itu. Untuk pelaburan silver fizikal, anda tidak perlu memantau pergerakan harga setiap hari. Malahan, perbuatan sedemikian adalah tidak baik untuk pelabur silver fizikal.

Cuba tengok carta ini:

silverApa yang carta ini sedang tunjukkan? tidak banyak selain harga terkini silver. Carta ini hanyalah garisan yang memberitahu anda harga terkini silver, dan itu sahaja. Carta ini tidak menunjukkan sebarang bentuk, trend, support atau resistance level. Memanglah senang untuk anda melihat harga terkini silver dengan carta ini, tetapi kadang-kadang, sesuatu yang ringkas biasanya akan merumitkan hidup anda. Sebaliknya, jika anda sanggup menghabiskan sedikit masa untuk belajar berkenaan pelaburan silver, benda yang susah dan merumitkan boleh saja menyenangkan hidup anda.

Saya sendiri hanya melihat carta 8 jam, carta harian, dan carta mingguan. Kenapa? semakin panjang jangka waktunya, semakin jelas trend, dan sebaliknya, lebih pendek masa, lebih banyak ‘noise’ dalam carta. Saya kongsikan di sini carta mingguan herga silver dari Oktober 2011 sehingga Januari 2013. Nampak bukan bentuk ‘wave’ yang jelas?

silver-range

Seorang pelabur ala-ala buaya akan menunggu dengan sabar dan mempelajari corak pergerakkan harga silver dan menunggu peluang. Sebaik masanya telah tiba, beliau akan membeli silver dengan keyakinan dan ketepatan masa yang menggerunkan! Pelabur silver ala-ala buaya ini akan mendapat kelebihan dari pelaburan silvernya dalam cara ini:

silver-wave

Dalam Dagangan (trade) 1, pelabur ini mempunyai 14 hari untuk membeli silvernya pada $39, dan kemudian mempunyai 21 hari untuk menjualkan silvernya pada $35.

Dalam Dagangan 2, Pelabur ini mempunyai 28 hari untuk membeli silvernya pada $28, dan kemudiannya, 14 hari untuk menjualkan silvernya pada $35.50.

Dalam Dagangan 3, Pelabur ini mempunyai 98 hari untuk membeli silvernya pada $27.50, dan kemudiannya, 28 hari untuk menjualkan silvernya pada $34.50.

Jika pelabur ala-ala buaya ini telah melaburkan RM10,000 sebagai modal, selepas 1 tahun, modalnya akan berkembang sehingga RM 19,208.75. tengok, pelabur ala-ala buaya ini cuma membuat 3 kali dagangan dalam setahun untuk hampir menggandakan wangnya. Dia tidak mengejar perubahan harga kecil-kecilan, atau bimbang dengan pergerakan harga silver saban hari. Padanya, membuang masa dan tenaga. Dia melihat situasi dengan lebih menyeluruh, mempelajari permainan silver ini, dan mempunyai pelan sebelum melabur dalam silver. Melabur dalam silver tanpa pelan adalah ibarat memburau dalam hutan pada waktu malam dan berharap akan dapat membunuh seekor harimau. Mana mungkin?silap-silap, dia sendiri yang kena bunuh balik.

Strategi pelaburan ala-ala buaya ini sesuai dengan pelabur agresif yang mempunyai masa dan tenaga (tidak banyak yang diperlukan pun). Terdapat juga strategi pelaburan lain seperti Dollar Cost Averaging (Pemurataan Kos Dolar) yang sesuai untuk pelabur yang pasif. Terdapat juga strategi lain yang saya kongsikan di eBook Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-foo

Dalam pelaburan silver, tiada strategi yang boleh digunapakai semua. eBook ini akan berkongsi pelbagai strategi pelaburan silver di Malaysia. Anda kemudian boleh memilih strategi yang sesuai dengan anda. Klik sini untuk maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

SocialTwist Tell-a-Friend

Fasa Perhatian Dari Media

dalam lebih kurang setahun yang lepas, saya telah menulis tentang Silver Investment Cycle , atau Kitaran Pelaburan Silver. Dalam posting tersebut, saya kongsikan graf ini:

kitaran+pelaburan+silver+malaysia

Pada bulan lepas (Disember 2012), saya telah ditemuramah surat khabar The Star untuk membincangkan berkenaan pelaburan silver. Artikel ini bertajuk “More M’sians turning to silver, rather than gold, for investment” (Lebih Ramai Warga Malaysia Beralih Melabur Dalam Silver Dari Emas). Saya sertakan artikel ini jika anda masih belum terbaca (klik pada imej untuk mendapatkan gambar yang lebih besar)

warga+malaysia+beli+silver+pelaburan+daniel+foo

Surat Khabar berbahasa Cina China Press juga menulis berkenaan pelaburan silver bertajuk ‘Silver Kini Mengganti Emas Sebagai Pelaburan Kesukaan Ramai’ (klik pada imej untuk mendapatkan gambar yang lebih besar)

pelaburan+silver+malaysia+daniel+foo

Saya sertakan juga di sini liputan khas berkenaan pelaburan silver di TV9:

Jika kita rujuk balik ke Silver Investment Cycle, kita dengan jelasnya sekarang berada dalam fasa Media Attention (Perhatian dari Media). Jika anda melihat dengan teliti graf tersebut, fasa Media Attention jugalah permulaan trend kenaikkan mendadak. Dalam pelaburan, kita mesti beli murah, dan jual mahal. Dengan harga Spot sekarang dalam keliling $30 (1oz silver premium rendah dalam RM115), inilah waktu terbaik untuk mula membeli silver secara fizikal. Pelabur yang dari kalangan value investor akan memasuki pasaran sekarang.

kitaran+pelaburan+silver+malaysia

 

Pada masa hadapan, orang ramai akan mula menolak harga silver ke kemuncak baru, dan permintaan dari pelabur ini akan membawa harga silver ke Mania Phase (Fasa Mania). Pada fasa mania, jiran anda akan bercakap tentang silver, di pasar, di sesi perjumpaan sesama rakan, di kedai mamak. Masa itu, anda tahu bahawa harga silver telah naik ke kemuncaknya, dan kitaran pelaburannya akan tamat. Itulah masanya anda harus menjual silver anda. Menarik? Tunggu dulu. Jauh lagi tu…

Dalam eBook Panduan Praktikal Pelaburan Silver di Malaysia, selain dari berkongsi cara-cara melabur dalam silver dan silver jenis apa yang bagus dibeli, saya juga berkongsi strategi keluar pasaran saya.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooJika anda baru dalam dunia pelaburan silver di Malaysia, eBook ini didatangkan dengan panduan Quick Start, yang akan berkongsi dengan anda cara untuk mendapatkan 1oz silver pertama anda di bawah harga pasaran! Klik sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

American Silver Eagle – Habis Licin!

american-silver-eagle-pelaburan-silver-malaysia

American Silver Eagle (ASE) adalah salah satu silver coin yang saya paling suka. Selain dari rekabentuk yang cantik, ASE juga ada premium yang rendah, dan kecairan yang tinggi (senang dijual balik). Ciri-ciri inilah yang menjadikannya antara silver gred pelaburan terbaik untuk pelabur Malaysia.

Minggu lepas (17 Disember 2012), US Mint memgumumkan bahawa ASE 2012 telah habis dijual, dan ASE 2012 baru tidak akan lagi di tempa. US Mint hanya akan menerima tempahan untuk ASE 2013 bermula 7 Januari 2013

Jangan pula tersilap baca, ini BUKAN bermakna kekurangan bekalan silver sudah mula terasa. Pengumuman sebegini hanya bermakna US Mint telah habis menjual semua stoknya. Di Malaysia sekarang, anda masih boleh membeli ASE dari ramai peniaga/penjual perseorangan, dari harga serendah RM110, sehinggalah RM 136 bergantung kepada jenis penjual dan kuantiti pembelian anda. ASE merupakan silver coin yang masih boleh dibeli orang ramai, kerana harganya yang murah.

Ada dua perkara yang saya ingin kongsi dengan anda tentang pelaburan ASE ini:

  1. Jangan terus mendapatkan ASE 2013 apabila silver itu muncul nanti. Tidak kiralah con apa sekalipun, biasanya batch pertama coin tersebut akan dijual dalam harga yang lebih mahal. Harga akan turun balik selepas beberapa minggu atau bulan. Jadi, kenapa mahu bayar lebih? Premium lebihan yang anda bayar ini tidak membawa kepada apa-apa, hanya supaya anda mendapat coin ASE 2013 ini lebih awal dari orang lain. Itu saja.
  2. Premium untuk ASE biasanya tidak naik, tidak seperti silver lain. ASE adalah contoh terbaik untuk silver yang bercirikan ’1oz silver adalah 1oz silver’. Tidak kiralah berapa tua sekalipun ASE anda, harganya masih sama dengan ASE yang lain. Sesetengah pelabur melihat isu ini sebagai kelemahan ASE. Jika anda mencari silver coin yang mempunyai premium yang menaik tanpa pengaruh dari harga Spot, anda boleh memikirkan silver coin numismatic atau separa-numismatic seperti Chinese Silver Panda.

Dalam eBook saya Panduan Praktikal Pelaburan Silver di Malaysia, saya memberi rating berikut kepada silver coin American Silver Eagle:

ASE+coin+ciri-ciri

Dalam eBook ini, anda juga akan didedahkan dengan banyak lagi silver coins, silver bar, dan silver rounds yang lain. Saya juga membincangkan dengan teliti apa faktor yang anda perlu fikirkan sebelum melabur dalam mana-mana silver. Ada sesetengah silver yang anda  tidak harus sentuh pun!

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooeBook Panduan Praktikal Pelaburan Silver di Malaysia saya ini ditulis dengan fokus kepada pasaran dan keadaan di Malaysia. Anda akan mempelajari strategi, ilmu dan kemahiran yang perlu untuk mengaut keuntungan lumayan dari silver. Sila klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Al-Kisah Abu & En. Jamal – QE Four-ever

QE-4-pelaburan-silver-malaysia-daniel-foo-bernankeQE4 (Quantitative Easing 4) kini berjalan secara rasmi, selepas diumumkan oleh Ben Bernanke, Pengerusi Federal Reserve pada 12 Disember 2012. Pengumuman ini dibuat 3 bulan selepas pelancaran QE3 September 2012. ‘Percetakan’ wang yang berleluasa ini akan menambah 1 TRILLION Dolar (USD 1,000,000,000,000) ke pasaran pada 2013.

Harga silver melompat naik turun, bergerak sejajar dengan keadaan sebelum dan selepas pengumuman QE4. Ini adalah petanda sahih yang ramai traders membuat perhitungan posisi mereka berpandukan apa yang sedang berlaku di Federal Reserve.
QE-4-Silver-Malaysia

Tujuan utama Quantitative Easing ini adalah untuk mencipta inflasi. Sepanjang sejarah manusia, kerajaan yang ‘mencetak’ wang akhirnya akan meruntuhkan ekonomi mereka sendiri. Jerman (1920-an), Zimbabwe (2000-an), dan Jepun (2001-2006) telah melancarkan QE mereka yang tersendiri, dan semuanya menemui KEGAGALAN.

Kenapa nak cetak wang? Kenapa nak cipta Inflasi? Apa masalah sebenarnya di sini?

Masalahnya senang sahaja. Ekonomi tidak berkembang. Orang ramai sekarang berjimat, tidak lagi berbelanja untuk merangsang pertumbuhan ekonomi. Jadi, kerajaan mengambil keputusan untuk ‘mencetak’ wang untuk diberi kepada rakyat sebagai ‘wang belanja’. Federal Reserve akan mencetak seberapa banyak wang yang diperlukan sehinggalah ekonomi US pulih. Perbuatan sebegini dijamin TIDAK AKAN MEMULIHKAN EKONOMI US.

QE-4-silver-malaysia-tak-mungkin

Saya akan kongsikan dengan anda satu contoh untuk buktikan kenapa.

Abu dilahirkan di sebuah keluarga yang kaya. Bapanya, En. Jamal merupakan seorang peniaga yang OK OK. Ketika berusia 21 tahun, Abu mendapat kerja dengan gaji sebanyak RM2,000 sebulan. Dengan gaji itu, beliau memohon untuk mendapatkan kad kredit dari Maybank dengan limit RM20,000. Muda dan terpengaruh dengan godaan di sekeliling, Abu berbelanja besar dengan kad kreditnya. Lama-kelamaan, Abu pun habis membelanjakan had kadnya. Bila bil kad datang, baru Abu perasan yang dia tidak mampu membayar balik kadnya. En. Jamal, seorang bapa mithali mengorek simpanan peribadinya untuk membantu Abu membayar bank. Abu yang gembira, mula berbelanja semula dengan kadnya. Kali ini, beliau lebih berani, meminta Maybank untuk menaikkan hadnya ke RM50,000. Beliau inginkan TV besar, Kasut Burberry, Baju Zara, dan Motor Kawasaki Ninja. Bila sampai had kad kreditnya, En. Jamal terpaksa mengorek simpanannya untuk membayar hutang Abu. Abu, yakin yang bapanya akan terus membantu membayar hutangnya, kini meminta Maybank untuk menaikkan had kad kreditnya sehingga RM100,000. Kisah ini berulang dan terus berulang… akhirnya, hutang Jamal menjadi begitu besar sehingga bapanya tidak lagi mampu membayar balik.

QE-4-silver-malaysia-hutang

Apa kaitan cerita di atas dengan Quantitative Easing?

En. Jamal adalah kerajaan, dan Abu adalah ekonomi. Setiap kali Abu berada dalam masalah kewangan, En. Jamal harus mengeluarkan duit untuk memastikan Abu tidak bangkrap. Masalahnya, setiap kali Abu dalam masalah, hutangnya menjadi semakin besar. Kekerapannya pun bertambah. Nampaknya, wang yang dibelanjakan En. Jamal untuk menyelamatkan Abu tidak berbaloi, kerana hanya menggalakkan Abu untuk terus berbelanja besar. QE3 akan mencetak $40 billion setiap bulan, dan QE4 akan mencetak $45 billion setiap bulan. Giler ke pe?

Jika anda masih kurang memahami al-kisah Abu dan En. Jamal ini, saya boleh berikan lagi satu contoh. Kali ini lebih senang, hanya tentang seorang penagih dadah dan dadahnya. Bila sudah ketagih, penagih ini akan memerlukan dadahnya dari masa ke masa. Biasanya, dos yang diperlukan akan menjadi semakin besar, sehinggalah penagih ini mati. Dalam konteks kita, ekonomi US adalah penagih dadah, dan QE1, 2, 3, 4 adalah dadahnya.

Yang menariknya, QE1 dan QE2 mempunyai jangka waktu yang telah ditetapkan, dan jumlah wang yang dicetak juga telah ditentukan. Tetapi QE3, dan QE4 tidak mempunyai penghujungnya, sehinggalah Ben Bernanke memberhentikan percetakan. itulah sebabnya QE3 dan QE4 adalah QE Four-ever (forever).

QE-4-silver-malaysia-1-trillion-dollars

Penyelesaian kepada setiap masalah haruslah memfokus kepada masalah itu sendiri. En. Jamal tidak sepatutnya membantu Abu – beliau patut membiarkan Abu jatuh, dan membiarkan Abu untuk belajar membayar balik hutangnya. Sama juga dengan Federal Reserve. Mereka tidak patut melancarkan QE1, QE2, QE3 dan QE4 langsung –  sebaliknya membiarkan ekonomi US jatuh pada 2008, dan tidak berbuat apa-apa sehingga ekonominya pulih kembali sendiri. Perbuatan menyelamatkan ekonomi US ini hanya akan membawa kepada masalah ekonomi yang lebih besar, sehingga ke tahap yang tidak boleh diselamatkan lagi. Memandangkan US Dollar adalah Reserve Currency dunia, krisis kewangan dunia ini akan terus menjadi semakin besar, sehinggalah keseluruhan sistem kewangan dunia kita ini tumbang hancur.

Saya sedar, saya tiada kuasa untuk mengubah apa yang Federal Reserve buat, tetapi saya ada kuasa untuk menyediakan diri saya untuk menghadapi krisis kewangan yang bakal mendatang. Mendiang J.P Morgan (1912) pernah menyatakan bahawa “hanya emas dan silver adalah wang, yang lain adalh kredit (hutang)”. Mengambil iktibar dari ungkapan beliau, saya sedang giat mempersiapkan diri untuk menghadapi krisis kewangan terbesar dunia dengan mengumpul seberapa banyak harta saya dalam logam berharga, terutamanya Silver.

Silver mempunyai permintaan industri yang tinggi (emas pula hampir tiada). Silver merupakan komoditi kedua paling banyak didagangkan di dunia, selepas minyak. Nisbah penghasilan silver vs emas adalah 10:1, tetapi nisbah harga sekarang adalah 51:1. Ertinya, silver masih lagi sangat sangat murah. Harga silver akan naik mendadak pada masa hadapan untuk menyamai kadar penghasilan yang sebenar (10:1). Robert Kiyosaki pernah menyatakan “Silver adalah pelaburan no.1 hari ini, silver adalah pelindung inflasi yang terhebat, dan pelaburan yang terhebat!”

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooDalam pelaburan, cakap memang senang. Yang berani buat, tak ramai. eBook Panduan Praktikal Pelaburan Silver di Malaysia saya ini akan menyediakan warga Malaysia, khususnya pelabur seperti anda dengan ilmu-ilmu dan kemahiran yang perlu untuk mengaut keuntungan lumayan dari silver. Sila klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Kekayaan Rakyat (Ryan Jordan)

 

Ketika harga silver berada pada $50 pada 1980, semua bekalan silver sedunia menyamai monetary base (bekalan wang di pasaran) US. Namun, pada hari ini, jika bekalan silver sedunia mahu menyamai monetary base US, harga silver perlu naik sehingga $1000! 

Dipetik dari FutureMoneyTrends.com, Disember 2012

 

past

now

 

 

ebook_BM

 

Anda boleh membaca dengan lebih lanjut eBook saya: Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia. EBook pelaburan silver no.1 Malaysia ini berkongsi cara-cara untuk mendapatkan pulangan lumayan dari pelaburan silver. Jika anda serius dalam pelaburan silver, sila klink di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Kebangkitan Dan Permintaan Silver

Dalam posting sebelumnya, saya menulis:

  • Ketika Obama jadi presiden US pada 2008, harga silver dalam $15
  • Sekarang, harga silver pada 2012 adalah lebih kurang $32
  • Jadi, macam mana harga silver akan jadi bila Obama keluar dari White House pada 2017?

Saya kongsikan di sini Total Return Performance of Major Financial Assets ketika pemerintahan Obama, dari 4 November 2008 sehingga 5 November 2012. Total Return Performance of Major Financial Assets ini mengira peratus perbezaan harga sesuatu barangan – atau lebih senang, jika anda membeli mana-mana aset pada 4 November 2008, berapa peratus keuntungan anda pada 5 November 2012.

Silver adalah pemenang nyata, dengan pulangan lebih 200%. Bayangkan jika anda melabur RM1,000 dalam silver pada 4/11/2008, dan selepas 4 tahun, pelaburan silver anda telah menjadi RM3,000. Emas hanya memberi pulangan dalam 1/2 pulangan silver. Lebih senang, berbanding RM3,000 selepas 4 tahun, pelaburan RM1,000 anda dalam emas hanya akan menjadi RM2,000 sahaja.

Pemerintahan Obama menyaksikan perlaksaan Quantitative Easing (QE) 1, 2 dan 3 oleh Federal Reserve. QE1 sepatutnya menyelesaikan krisis kewangan dunia pada 2008, tetapi tidak berkesan – membawa kepada QE2. QE2 pun tidak berapa berjaya. Akhirnya QE3 dilancarkan. Saintis Albert Einstein pernah berkata ‘jika kita membuat benda yang sama berulang-ulang kali, tetapi mengharapkan kesan yang berlainan, maknanya kita ini sudah gila’. Bukankah ungkapan beliau itu menceritakan dengan tepat ‘kegilaan’ Federal Reserve?

“Hanya negara-negara kaya sahaja yang mempunyai keistimewaan melancarkan QE” ujar Mantan Perdana Menteri Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohammad. Apabila Greece dalam krisis, negara itu tidak mampu mencetak lebih matawang atau mengeluarkan cek untuk membayar hutangnya. Greece perlu meminjam dari negara Eropah lain untuk membayar hutang. Yang peliknya, pinjaman ini tidak melibatkan penggunaan atau pemindahan wang kertas. Pinjaman hanya dikreditkan ke akaun Bank Negara Greece, dan Greece pun mengeluarkan cek untuk membayar bank-bank komersial dahulu. Kita semua tahu bank-bank seperti Goldman Sachs telah pulih dan telah membayar balik pinjaman yang dibuat oleh Federal Reserve kepada mereka. Bank-bank ini menerima pinjaman tanpa/rendah faedah dari Federal Reserve ini, dan mereka membeli Bon Kerajaan US (US T-Bonds). Apabila kita membeli bon, kita sebenarnya sedang meminjam wang kepada kerajaan. Kerajaan akan membayar balik wang tersebut berserta faedah. Pulangan sebegini banyak menguntungkan bank-bank seperti Goldman Sachs, dan membawa kepada pemulihan cepat mereka.

US melancarkan QE untuk mencuba menyelesaikan masalah ekonomi di sana. Macam mana pula dengan China?

33% dari permintaan China untuk silver adalah untuk penghasilan barang kemas dan coins, yang lain-lain pula untuk industri – fotografi, solar dan alat elektrik. Ramai pelabur China mahukan aset fizikal seperti silver kerana harganya yang murah berbanding emas.

Kerajaan China banyak menggalakkan rakyatnya untuk melabur dalam logam berharga sejak 2011, membawa kepada kenaikkan mendadak jumlah tempaan coin Silver Panda baru yang 2011.  Walaupun merupakan pengeluar silver ke-3 terbesar dunia, China masih lagi mengimport silver dari luar, dan telah lama berbuat demikian. Erti kata lain, China telah menggunakan lebih banyak silver berbanding jumlah yang dihasilkan dirinya sendiri – Perbezaan ini diselesaikan dengan mengimport silver dari luar negara. Saya ulangi, walaupun merupakan pengeluar silver ke-3 terbesar dunia, China masih lagi perlu mengimport silver untuk memenuhi permintaan pasaran tempatan.

ebook_BMPanduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia adalah panduan No.1 untuk pelaburan silver di Malaysia. Anda akan mendapat asas yang kukuh untuk melabur silver, dan dilengkapi ilmu dan teknik-teknik untuk memaksimakan pulangan dari pelaburan silver anda. Klik di sini untuk informasi lanjut.

SocialTwist Tell-a-Friend

Bagaimana Menangani Masalah Pergerakan Harga Silver Yang Besar

Harga entry (beli) dan harga exit (jual) adalah dua benda terpenting dalam pelaburan silver. Ini kerana keuntungan dari pelaburan silver bergantung sepenuhnya kepada perbezaan antara harga belian dan jualan. Konsep ini banyak dinyatakan di luar sana sebagai buy low, sell high (beli rendah, jual tinggi). Nampak senang, tetapi konsep ini gagal dipraktikkan ramai kerana satu sebab:

Harga silver sangat volatile, atau tidak stabil. Jika anda mula mengikuti pergerakan harga silver dari 2011, anda akan setuju bahawa pergerakkan harga silver ini boleh mencapai dalam 30% dalam beberapa hari sahaja, dalam mana-mana minggu. Pergerakkan harga harian di sekitar 3-5% adalah perkara biasa.

Saya kongsikan dengan anda satu contoh dari minggu lepas. Pada malam Rabu (28/11/2012) sekitar 10pm, harga silver jatuh dari $33.80 ke $32.90. Jika anda ada membeli silver sejurus sebelum harga silver jatuh, anda kerugian: ibarat melihat RM100 anda tiba-tiba bertukar menjadi RM97 sahaja dalam 2 jam. Mesti tak sedap hati kan?

Yang menariknya, dalam 24 jam selepas itu, harga silver menaik semula, ke sekitar $33-$34, kemudian disusuli dengan ‘pecutan kilat’ ke $34.40 pada malam Khamis (29/11/2012).

Jika anda ada membeli silver ketika harga berada di $32.90 dan kemudian menjual silver anda pada harga $34.30, anda sudah membuat keuntungan lumayan dalam hanya 24 jam. Walaupun nampak senang dan menarik, realitinya sangat kurang pelabur yang berjaya berbuat demikian. Tiada siapa-siapa yang boleh meneka pergerakan silver dan menjual silver fizikal dengan begitu pantas.

Jadi, sebagai pelabur biasa, anda tidak digalakkan untuk membuat pelaburan jangka pendek yang banyak bergantung kepada pergerakkan jangka pendek harga silver, kecuali jika anda sanggup tidak tidur malam kerana risau kerugian!

Anda juga boleh memikirkan untuk membeli silver dalam bentuk numismatic coins, untuk mengurangkan kemungkinan modal pelaburan silver anda ‘terkacau’ besar. Sebabnya, numismatic coins ini ada numismatic value-nya yang tersendiri – jarang dipengaruhi oleh pergerakan harga silver. Cuba kita tengok 1 oz Panda Silver Coin:

Tahun       Harga keluaran (termasuk15% cukai) Harga sekarang (termasuk 15% cukai)
2010 RM 92.00 RM 224.60
2011 RM 163.20
RM 172.80
2012 RM 165.00 RM 168.20

* Panda Coin ini banyak dipengaruhi numismatic value-nya, jadi harga coin ini boleh menjadi berbeza, mengikut permintaan di lokasi tersebut dan kadar tukaran wang asing.

 

Dari jadual di atas, Silver Panda ini mempunyai harganya yang tersendiri. Pergerakkan besar harga spot silver tidak mempunyai kesan yang besar ke atas harga Silver Panda Coins ini. Pada awal tahun ini, ketika harga silver jatuh ke paras sekitar $26-$27, harga Silver Panda tidak jatuh, ia kekal sahaja pada RM 168. Tetapi, apabila harga silver naik pada 2010-2011, harga Silver Panda ini turut naik, akibat kenaikkan harga spot, dan numismatic value Silver Panda.

Perkara sebegini biasanya tidak berlaku kepada coins lain seperti American Silver Eagle atau Canadian Maple Leaf. Harga coin-coin ini dipengaruhi besar oleh pergerakkan harga spot silver. Apabila harga spot silver jatuh, harga untuk coin-coin ini turut akan jatuh.

Selain dari perbezaan di atas, Silver Panda juga ditempa dalam jumlah yang lebih kecil berbanding legal tender coins dari negara lain seperti American Silver Eagle. China mempunyai populasi 4.3 kali ganda lebih banyak dari US, dan Kerajaan China telah banyak mengalakkan rakyatnya untuk membeli Silver Panda. Setakat ini, banyak Silver Panda ini tidak keluar dari China, kerana telah dibeli dan disimpan rakyatnya sendiri (pelabur dan pengumpul).

Potensi dalam Silver Panda ini harus dipandang serius oleh mana-mana pelabur.

Kesimpulannya, jika anda sedang mencari jalan alternatif untuk menangani masalah harga silver yang volatile, anda boleh melihat kepada mendapatkan coins yang mempunyai numismatic value. Silver Panda adalah salah satu contoh yang sesuai. Namun, ingat bahawa bukan semua numismatic coins mempunyai potensi pelaburan yang sama. Pelabur silver yang masih baru harus tidak terlibat dalam pelaburan silver yang mempunyai numismatic value yang tinggi – kecuali pelabur ini yakin dan mempunyai pengetahuan yang mencukupi.

ebook_BM

Saya telah menulis dalam eBook saya Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia untuk menunjukkan bagaimana untuk membuat pulangan lumayan dari pelaburan silver. Jika anda serius dalam pelaburan silver, anda harus mendapatkan eBook ini.

SocialTwist Tell-a-Friend

Kalau Sudah Besar Sangat, Mesti Akan Gagal.

Bila bercakap tentang wang, bila sesuatu itu menjadi terlalu besar, mesti akan tumbang. Yang tumbang ini pula akan diganti oleh yang lebih kecil, atau yang lebih lutsinar.

Pernahkah anda terbaca tentang Enron? Syarikat gergasi Amerika ini mempunyai 20,000 pekerja dan merupakan pemain industri terbesar dalam elektrik, gas asli, telekomunikasi dan kertas. Syarikat ini menjana pendapatan dalam 101 billion pada 2000. Bila sesebuah syarikat menjadi sebegini besar, ia akan menghadapi risiko untuk ‘tumbang’, dan pada December 2, 2001. Enron bankrap. Kes Enron adalah kebankrapan terbesar dalam sejarah korporat di Amerika. Bukan sahaja Enron, Worldcom yang saiznya lagi besar dari Enron turut memfailkan kebankrapan pada 2002, mengalahkan rekod Enron. Akhirnya, bank pelaburan Lehman Brothers pula memecah rekod Worldcom dengan membuat pemfailan kebankrapan, ketika krisis kewangan dunia pada 2008. Enron, Worldcom dan Lehman Brothers adalah contoh-contoh yang sesuai untuk menunjukkan bahawa apabila sesuatu itu menjadi terlalu besar, ia akan tumbang. Syarikat-syarikat gergasi ini kini telah diganti oleh syarikat-syarikat lain yang lebih kecil, dan lebih mapan.

Maybank adalah kumpulan pengurusan kewangan terbesar di Malaysia. Maybank mempunyai lebih banyak cawangan di seluruh negara berbanding bank-bank lain. Maybank sedar apabila saiznya menjadi sangat besar, ia perlu menjadi ‘lutsinar’. Itulah yang membawa kepada pengenalan online banking. Pelanggan tidak lagi perlu beratur di bank untuk berurusan. Sekarang, pelanggan Maybank boleh membayar bil, top-up telefon, membuat pindahan wang, beli saham, buat simpanan tetap dan banyak lagi dengan hanya melayari laman online banking Maybank. Transaksi wang boleh dibuat online dan ramai yang suka cara sebegini kerana selamat, menjimatkan masa, dan lebih efisien. Keseluruhan proses transaksi wang kini telah menjadi’ ‘lutsinar’, menjadi maya. Kini, anda tidak lagi nampak wang anda ketika berurusan di bank. Wang kini hanya satu konsep dalam minda. Inilah sebabnya kita perlu melihat wang kita dengan minda kita, dan bukan lagi mata.

Sesuatu yang sangat besar saiznya perlu menjadi lutsinar, menjadi maya,atau akan diganti boleh sesuatu yang lebih kecil.

Banyak perusahaan bermula secara kecil-kecilan, dan oleh sebab itu, berjaya. Memang lumrah manusia, apabila kejayaan sudah ada depan mata, ramai akan menjadi angkuh, alpa, ‘buta’ dan lupa diri. Jika kita lihat kes Enron, Worldcom dan Lehman Brothers, ramai yang percaya bulat-bulat bahawa syarikat-syarikat ini tidak akan bankrap, kerana saiznya yang begitu besar. Malangnya, kepercayaan mereka tidak berbalas – mereka semua lingkup.

Industri perkapalan bermula secara kecil-kecilan dan menjadi besar. Kapal Titanic yang merupakan hasil industri perkapalan secara besar-besaran ini diyakini ramai sebagai kapal yang dijamin tidak akan tenggelam. Malangnya, walaupun seberat 46,328 tan, sepanjang 268 meter dan 55 meter lebar, Titanic tetap tenggelam. Sebabnya, Titanic ini terlalu besar – satu lagi contoh apabila sesuatu itu menjadi terlalu besar, ia akan tumbang. Tragedi Titanic meragut 1,514 nyawa.

Satu lagi contoh yang saya boleh fikirkan adalah Genneva Gold. Syarikat ini bermula secara kecil-kecilan, dan kemudian berkembang besar, dengan 60,000 pelanggan dan aliran tunai sebanyak RM2 billion sebulan. Namun, Genneva diserbu Bank Negara Malaysia pada 1 Oktober 2012.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr. Awang Adek Hussin menyatakan bahawa liabiliti Genneva melebihi pegangan asetnya. Sebab utama Genneva menjadi sasaran pihak berkuasa tempatan adalah kerana Genneva telah menjadi besar, tetapi tidak bertukar lutsinar, bertukar maya. Sekarang, pegangan pasaran Genneva berpotensi diganti oleh syarikat-syarikat pengedar logam berharga lain yang lebih kecil.

Kenapa kita cerita banyak pasal kegagalan-kegagalan ini?

Itu adalah kegagalan yang lepas. Yang kita perlu tahu dan faham, apa yang akan berlaku selepas ini? Adakah kita akan menyaksikan kegagalan yang lebih besar berlaku? Jika ya, di mana? Dan macam mana kita boleh melindungi diri kita? Cuba kita lihat ekonomi Amerika.

Barack Obama akhirnya dilantik semula sebagai presiden Amerika untuk 4 tahun lagi. Obama percaya kepada kerajaan yang besar. Beliau menyokong teori ekonomi Keynesian – dalam erti kata lain, beliau suka berbelanja besar mengurus negara, dan menyokong aktiviti percetakkan wang. Sejak menjadi presiden pada 2008, hutang negara Amerika tidak pernah berkurang, sebaliknya bertambah saban tahun, dengan kadar yang terpantas dalam sejarah Amerika sendiri.

Tahun lepas Obama berjaya memotong 38 billion dollar dari bajet negara Amerika yang sebanyak 3.8 trillion. Ini ibarat saya berjaya menjimatkan RM380 dari perbelanjaan sebanyak RM35,000, dan pendapatan saya hanya sebanyak RM22,000 sahaja! Dapat?

Ekonomi Amerika telah menjadi telalu besar, dan hanya menunggu masa untuk malapetaka menimpa, menunggu masa untuk ‘tumbang’. Saya telah bersedia untuk melindungi diri dan mengambil peluang dari malapetaka ini dengan melabur dalam silver. Apabila ekonomi Amerika merudum teruk, silver dan emas akan naik mendadak. Silver dijangka akan naik lebih banyak berbanding emas dalam situasi sebegitu, atas beberapa sebab. Anda boleh membaca sebab-sebab tersebut di sini.

Akhir sekali, saya ingin nayatakan satu fakta – apabila Obama menjadi presiden pada 2008, silver berharga $15. Sekarang, harga silver adalah $32. Cuba bayangkan harga silver bila Obama meninggalkan White House pada 2017?

ebook_BMAnda boleh membaca dengan lebih lanjut eBook saya: Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia. eBook ini menerangkan situasi ekonomi dunia sekarang dan bagaimana ia mempengaruhi anda sebagai warga Malaysia. eBook ini juga menunjukkan cara-cara untuk mengambil kesempatan dari masalah ekonomi dunia sekarang melalui pelaburan silver.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Pelaburan Silver Malaysia

Featured

Salam Sejahtera! Saya Daniel Foo. Di blog ini, saya banyak berkongsi informasi berkenaan pelaburan silver di Malaysia. Saya telah menulis sebuah eBook dalam 100 lebih muka surat, padat dengan informasi terbaik tentang pelaburan silver di pasaran Malaysia. Jika anda serius untuk cuba menjana pulangan lumayan dari pelaburan silver, saya sarankan anda untuk muat turun  eBook Pelaburan Silver saya.

 

SocialTwist Tell-a-Friend