Harga Silver Jatuh Mendadak! Tapi Jangan Cuak!

silver_1_year_o_usd

Jika anda selalu memerhatikan harga silver, anda pasti telah nampak trend penurunan harga silver sejak Oktober 2012. Persoalannya? Adakah ini masanya untuk melepaskan pegangan silver a.k.a menjual silver anda? Jawapan ringkas dari saya, TIDAK.

David Morgan, pakar pelaburan silver pernah berkata begini apabila ditanya tentang pasaran: “samada pasaran akan menakutkan anda, atau meletihkan anda”. Jika anda mempunyai fokus yang sempit (seperti jangka masa pelaburan yang pendek), anda mungkin akan keletihan mengejar pergerakkan harga, atau mungkin gusar yang harga silver akan terus jatuh. Apa yang anda akan nampak adalah hanya benda-benda negatif. Jika anda pelabur sebegini, cuba panjangkan jangka masa pelaburan anda:

silver_5_year_o_usd

$26 adalah kedudukan harga yang sangat kritikal. harga ini merupakan paras sokongan yang sangat kuat, dan kejatuhan harga silver banyak dihentikan pada paras ini. Laporan menyatakan yang kos untuk melombong dan menghasilkan silver adalah dalam $26 -$28. Bolehkah harga silver jatuh lebih rendah dari paras $26 ini? MUNGKIN, tetapi TIDAK AKAN KEKAL LAMA.

2/3 silver yang dihasilkan digunakan dalah industri dan perhiasan. Jika harga spot silver jatuh menembusi $26, terdapat 2 kemungkinan:

  1. Aktiviti perlombongan terpaksa dihentikan. Tiada siapa yang sudi menghabiskan RM1.00 untuk menghasilkan barangan yang hanya boleh dijual pada RM0.80. Kilang-kilang yang memerlukan silver akan menghadapi kekurangan bekalan, dan harga silver akan naik balik, dengan drastik.
  2. Jurang perbezaan harga antara silver fizikal dan silver kontrak/silver kertas akan terus membesar. Pedagang kontrak silver boleh sahaja menjatuhkan harga silver sehingga $1 (dengan menggunakan strategi ‘shorting’), tetapi adalah tidak mungkin untuk siapa-siapa membeli silver pada harga itu (siapa yang mahu jual?). Mereka yang mempunyai silver fizikal akan memegang erat pada silver mereka, dan tidak akan menjual, kecuali ditawarkan harga yang setimpal.

Silver miner with nugget

Hakikatnya, bekalan silver sedia (yang telah dilombong dan diproses) adalah 5 kali lebih kurang dari emas – Dunia sekarang mempunyai 3-5 billion oz emas, dan hanya 1 billion oz silver. Silver mempunyai ribuan penggunaan dalam industri, manakala emas hanya sedikit. Jika kita melihat kepada perlombongan dan penghasilan silver dan emas sekarang, nisbahnya hanyalah 10:1 – untuk setiap 1oz emas, 10oz silver dihasilkan. Tetapi, pelabur sedang membeli silver dalam 50 kali ganda lebih banyak berbanding emas. untuk setiap 1oz emas yang terjual, 50oz silver menemui pemilik baru.

Keadaan sebegini tidak mungkin dapat bertahan. Senario di atas ini ibarat sebuah kedai roti sedang menjual 50  buku roti setiap hari, sedangkan dia hanya mampu menghasilkan 10 buku setiap hari. 40 buku yang lain itu datang dari mana? Mungkin bekalan roti lama yang tidak terjual. Namun, lambat-laun, habis juga bekalan roti lama ini. Masa inilah harga roti akan melonjak. Cuba bayangkan situasi sebegini pada pasaran silver – mesti sangat MENARIK. Pada masa itu, saya akan berpegang erat pada silver saya, sambil melihat orang berpusu-pusu dan berebut-rebut membeli silver.

Memandangkan silver ini adalah logam berharga dan industri, harga silver akan melonjak jika:

  • Ekonomi sedang maju, dan permintaan industri meningkat, ATAU
  • Matawang sedunia mengalami penambahan bekalan (inflasi tinggi),

Ingat, silver peranan lebih sebagai logam industri, dan juga merupakan logam berharga. Tidak kiralah macam mana situasinya, harga silver tetap akan naik. Macam mana keadaannya jika ekonomi mengalami kemajuan, dan inflasi turut naik? Bagus tu, sama seperti anda naik pangkat, dan mendapat bonus tahunan pada masa yang sama.

Pada saya, ekonomi yang rancak dan inflasi tinggi biasanya tidak berlaku serentak. Ekonomi sedunia sedang tenat. Eropah masih dalam kancah masalah, dan kadar pengangguran di US masin tinggi. Namun, inflasi besar sedang dalam perjalanan untuk menghantui kita semua. Beberapa bulan lepas, US telah melancarkan ‘Quantitative Easing Forever’ (Bank Pusat US akan mencetak US Dollar tanpa henti, sehingga diberitahu); Jepun pula telah mengumumkan akan menggandakan jumlah matawang Yen di pasaran kepada $3 trillion Yen menjelang akhir 2014. Kesan polisi sebegini adala inflasi tinggi. Logam berharga adalah pelindung inflasi yang terbaik.

Ilmu asas untuk berjaya dalam pelaburan adalah beli rendah, dan jual tinggi. Teori yang senang, tetapi ramai yang gagal memahaminya. Untuk menjual dengan tinggi, anda perlu membeli ketika harganya sedang rendah. Tetapi, bila harga sedang rendah, ramai pelabur gusar yang harga akan terus menjunam – akibatnya, mereka terlepas peluang untuk membeli ketika harga rendah.

Tetapi, jika anda telah terbeli ketika harga silver sedang tinggi pada $35? Masih ada cara. Ketika harga silver sedang rendah masa ini, anda boleh mengamalkan Dollar Cost Average untuk merendahkan harga pembelian purata anda.

silver_1_year_o_usd

Sebagai contoh: Andaikan kadar pertukaran USD dan MYR adalan 3.15 dan kita abaikan premium (kita membeli silver pada harga spot)

Jika anda sentiasa membeli 1oz silver setiap bulan, harga belian anda adalah seperti berikut:

  • $35.00 (RM110.25)
  • $33.75 (RM106.31)
  • $32.15 (RM101.27)
  • $29.00 (RM91.35)
  • $27.00 (RM85.05)

Harga pembelian purata anda HANYALAH RM98.84/oz. Anda tidak perlu menunggu sehingga harga silver naik balik ke $35.00 (RM110.25) untuk mendapatkan modal anda balik. Anda boleh sudah berbuat demikian ketika harga silver berada pada $31.38 (RM98.85). Semua benda di dunia ini bergerak dalam roda, ada naik ada turun. Bila harga naik sehingga $32, walaupun anda telah terbeli silver pada $35 (RM110.25), anda masih boleh menjual silver anda pada $32 (RM100.80) dan masih mendapat untung.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-foo

Dollar Cost Average adalah satu strategi yang dirangka khas untuk melindungi pelabur dari pergerakan harga yang terlalu drastik. Dollar Cost Average adalah 1 dari 4 strategi pelaburan yang saya bincangkan dalam eBook: Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Harga Silver Jatuh. Jadi?

Minggu lepas (20 Februari), harga silver jatuh menjunam – $1 dalam 6 jam sahaja!

silver13

Dalam 30 hari lepas, silver jatuh dari $32 ke $28.

silver_30_day_o_usd

 

Jika kita tengok pergerakkan harga dari September 2012 hingga Februari 2013, trend ini timbul:

lower-high

 

Carta ini menunjukkan trend Lower High. Trend  Lower High biasanya menunjukkan yang setiap kemuncak harga akan menjadi lebih rendah berbanding kemuncak harga yang sebelumnya. Jika kita tengok balik carta di atas, High 1 berada pada paras $35, High 2 paras $34.40 dan High 3 pada $32.25.

Kemunculan trend Lower High biasanya menunjukkan yang pasaran sedang kehilangan kekuatan. Adakah ini bermakna harga silver akan terus jatuh? Saya sendiri tidak pasti kerana pasaran biasanya sukar diramal. Pada saya sendiri, harga sekarang bukanlah yang terendah, tetapi harga sekarang merupakan peluang untuk menambah pegangan silver anda. Untuk menjual tinggi, anda harus membeli ketika harga rendah. Namun, ramai yang selalunya tidak membeli, kerana bimbang harga akan terus jatuh.

Sepanjang 10 tahun lepas, terdapat banyak peluang untuk membeli lebih silver. Jika anda terlepas peluang sebelum ini, anda mungkin tidak mahu terlepas kali ini. Ingatkah anda posting terdahulu saya berkenaan bilakah waktu terbaik untuk menanam pokok? Jawapan terbaik adalah 10 tahun lepas, dan jawapan kedua terbaik adalah sekarang!

Silver Buy the Dips - GoldSilver_com

Jika anda sedang memikirkan untuk menjual silver, saya kongsikan dengan anda bagaimana untuk membuat keputusan samada mahu terus memegang pelaburan anda, atau menjualkannya. Untuk silver, cadangan saya adalah untuk terus menerus menilai faktor-faktor asas yang menjadikan silver aset pelaburan yang begitu baik. Jika tiada perubahan pada asasnya, teruskan memegang silver anda. Jangan jual. Bak kata pepatah, sebatang panah perlu ditarik ke belakang dahulu sebelum boleh ditembak ke depan.

Dalam pelaburan silver, anda perlu mengalahkan emosi anda, mengundurkan langkah dan menilai asas silver secara keseluruhannya. Dunia sekarang mempunyai bekalan silver yang terhad, kos pengeluaran silver yang tinggi, permintaan pelaburan dan industri yang tinggi, dan ‘currency war’ sedang berjalan antara bank-bank pusat dunia – masing-masing sedang sibuk mencetak wang fiat.

Memandangkan 75% silver baru datang dari aktiviti perlombongan, adalah penting untuk menilai kos perlombongan. Pada pertengahan 2012, Pan American Silver (PAAS) membuat kenyataan bahawa kos perlombongan silver secara purata adalah dalam $13.87/oz. Ramai pakar merasakan yang ini adalah tidak logik, dan kos sebenar untuk mengeluarkan silver adalah dalam $26.54. Harga ini lebih logik, kerana harga silver biasanya akan mendapat sokongan yang sangat kuat pada $26 sejak dari 2011 lagi. Takkan harga silver nak jatuh lebih rendah dari kos pengeluaran!?

support

Adakah harga sekarang akan terus jatuh sehingga $26? Jika harga silver sampai sana, adakah ia akan mendapat sokongan untuk tidak terus jatuh? Lebih penting lagi, bilakan waktu terbaik untuk membeli silver?

Dalam Keahlian Pelaburan Silver Malaysia, saya berkongsi formula terbaik dengan ahli-ahli di sana untuk menentukan waktu bilakah sesuai utnuk membeli silver. Pada masa penulisan ($28.79), formula saya menunjukkan perkiraan yang menyokong pembelian. Anda boleh juga tunggi sehingga silver jatuh menyentuh paras $26 (paras sokongan kuat), tetapi jika harga silver tidak pergi ke arah sana, sebaliknya melantun balik ke $30? anda mungkin kehilangan peluang keemasan untuk membeli! dalam pelaburan silver, anda lebih rela terawal 1 tahun dari terlewat 1 hari!

c0e801904863b8ceccd0b1bd0904

Pada 20 Feb 2013, Eric Sprott (pakar silver dan pengurus dana berstatus billionaire) menyatakan beliau basih percaya dengan silver sebagai pelaburan terbaik dekad ini. Eric menyatakan yang silver sepatutnya bernilai $100 hari ini, dan beliau menjangka yang silver menjanjikan lebih keuntungan berbanding emas. Beliau meramal silver akan sekurang-kurangnya mencapai $200/oz, dan tidak akan berasa hairan jika silver menjadi lebih mahal dari harga tersebut. Ujar beliau ‘Bila anda mendagangkan bekalan silver 1 tahun anda dalam 1 hari – saya rasa kami (syarikat) baru habis mendagangkan bekalan emas 1 tahun kali dalam 1 hari, melampau! Pemintaan sebegitu besar hanya boleh menuju 1 tempat – harga yang lebih tinggi pada masa depan.’

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooPanduan Praktikal Pelaburan Silver di Malaysia ditulis untuk membantu anda memahami dengan lebih mendalam tentang pasaran silver di Malaysia. Anda akan mempelajari teknik perkiraan, strategi pelaburan silver, dan cara pantas mendapatkan silver anda yang pertama. Klik sini untuk maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

 

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Harga Emas

Salah seorang ahli dalam Malaysia Silver Investor Membership saya telah berkongsi video di bawah ini untuk menunjukkan berapa orang ramai tidak memahami dan mengetahui tentang harga emas.

Tapi bila difikir balik, mereka ini tidak boleh disalahkan. Dalam 42 tahun ini, kita hidup dalam dunia yang menggunakan wang Fiat (wang kertas) untuk urusan seharian. Pada 1971, Mantan Presiden US Richard Nixon telah menggantung kebolehtukaran US Dollar dengan emas. Sebelum 1971, setiap Dollar disandarkan nilainya pada emas. Selepas 1971, Dollar hanyalah sehelai kertas, kerana tidak lagi mempunyai nilai sandaran pada emas. Memandangkan semua mawatang dunia hari ini (termasuk RM) disandarkan kepada US Dollar (US Dollar adalah reserve currency dunia), ini bermakna semua matawang dunia pada hari ini telah bertukar menjadi ‘wang fiat’, yang boleh dicetak dan dihasilkan mengikut kesukaan kerajaan dan bank-bank negara seluruh dunia! Menambah lagi garam di luka, kita orang ramai terpaksa bekerja keras setiap hari untuk dibayar ‘wang’ ini! Ironik bukan?

Kebanyakkan dari kita pada hari ini telah di-brainwashed untuk melihat matawang fiat (helaian kertas yang dicetak oleh kerajaan) sebagai wang yang sebenar. Kita hampir tidak pernah diajar untuk mengetahui nilai emas yang sebenarnya. Kebanyakkan dari kita membeli emas atas sebab-sebab yang berkaitan dengan adat resan sendiri, atau nasihat yang diturunkan oleh orang-orang terdahulu dari kita. Kita tidak pernah bertanya dan mengkaji secara mendalam asas dan konsep logam berharga (emas dan silver). Ini adalah sebab utama saya mula menulis blog untuk berkongsi informasi berkenaan silver.

Jika pengetahuan orang ramai tentang emas adalah begitu sedikit, bayangkan untuk silver? Lagilah kurang.

Potensi untuk silver adalah sangat-sangat positif. 2 bulan terakhir ini menyaksikan coin silver di US Mint habis dijual sebanyak dua kali! Canadian Mint turut menghadapi masalah yang sama. Silver, selain merupakan logam wang, turut merupakan antara logam industri yang paling banyak digunakan. China, yang merupakan pengeluar silver ke-3 terbesar dunia masih perlu mengimport silver dari luar negara untuk memenuhi keperluan tempatannya.

silver-chart-10-years

Menurut Christenson dari Deviant Investor, puncak kenaikkan harga silver pada 2004, 2006 2008 dan 2011 adalah di atas garisan trend (garisan merah). Harga $15 untuk silver pada 2006 mempunyai ‘kemahalan’ yang hampir sama dengan $50 pada 2011, dan $100 dalam masa dua tahun ini (kemungkinan). Carta harga 10 tahun silver ini telah diplot dengan menggunakan skala logaritma dan menunjukkan kenaikkan harga silver yang eksponen, dan volatile (tidak stabil). Garisan trend ini jika disambung, menunjukkan kemungkinan harga silver mencecah $100 pada hujung 2013. Ya! Ramalan yang berkemungkinan tinggi!

Jika anda berminat untuk mendapatkan lebih informasi berkenaan silver, saya betul mencadangkan anda untuk membaca eBook ini.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooeBook Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia, adalah eBook yang di tulis khas untuk membantu warga Malaysia melabur silver. Anda akan mempelajari pelbagai strategi pelaburan silver, dan saya akan berkongsi dengan anda cara untuk mendapatkan silver di bawah harga pasaran! Klik sini untuk maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Bagaimana Menangani Masalah Pergerakan Harga Silver Yang Besar

Harga entry (beli) dan harga exit (jual) adalah dua benda terpenting dalam pelaburan silver. Ini kerana keuntungan dari pelaburan silver bergantung sepenuhnya kepada perbezaan antara harga belian dan jualan. Konsep ini banyak dinyatakan di luar sana sebagai buy low, sell high (beli rendah, jual tinggi). Nampak senang, tetapi konsep ini gagal dipraktikkan ramai kerana satu sebab:

Harga silver sangat volatile, atau tidak stabil. Jika anda mula mengikuti pergerakan harga silver dari 2011, anda akan setuju bahawa pergerakkan harga silver ini boleh mencapai dalam 30% dalam beberapa hari sahaja, dalam mana-mana minggu. Pergerakkan harga harian di sekitar 3-5% adalah perkara biasa.

Saya kongsikan dengan anda satu contoh dari minggu lepas. Pada malam Rabu (28/11/2012) sekitar 10pm, harga silver jatuh dari $33.80 ke $32.90. Jika anda ada membeli silver sejurus sebelum harga silver jatuh, anda kerugian: ibarat melihat RM100 anda tiba-tiba bertukar menjadi RM97 sahaja dalam 2 jam. Mesti tak sedap hati kan?

Yang menariknya, dalam 24 jam selepas itu, harga silver menaik semula, ke sekitar $33-$34, kemudian disusuli dengan ‘pecutan kilat’ ke $34.40 pada malam Khamis (29/11/2012).

Jika anda ada membeli silver ketika harga berada di $32.90 dan kemudian menjual silver anda pada harga $34.30, anda sudah membuat keuntungan lumayan dalam hanya 24 jam. Walaupun nampak senang dan menarik, realitinya sangat kurang pelabur yang berjaya berbuat demikian. Tiada siapa-siapa yang boleh meneka pergerakan silver dan menjual silver fizikal dengan begitu pantas.

Jadi, sebagai pelabur biasa, anda tidak digalakkan untuk membuat pelaburan jangka pendek yang banyak bergantung kepada pergerakkan jangka pendek harga silver, kecuali jika anda sanggup tidak tidur malam kerana risau kerugian!

Anda juga boleh memikirkan untuk membeli silver dalam bentuk numismatic coins, untuk mengurangkan kemungkinan modal pelaburan silver anda ‘terkacau’ besar. Sebabnya, numismatic coins ini ada numismatic value-nya yang tersendiri – jarang dipengaruhi oleh pergerakan harga silver. Cuba kita tengok 1 oz Panda Silver Coin:

Tahun       Harga keluaran (termasuk15% cukai) Harga sekarang (termasuk 15% cukai)
2010 RM 92.00 RM 224.60
2011 RM 163.20
RM 172.80
2012 RM 165.00 RM 168.20

* Panda Coin ini banyak dipengaruhi numismatic value-nya, jadi harga coin ini boleh menjadi berbeza, mengikut permintaan di lokasi tersebut dan kadar tukaran wang asing.

 

Dari jadual di atas, Silver Panda ini mempunyai harganya yang tersendiri. Pergerakkan besar harga spot silver tidak mempunyai kesan yang besar ke atas harga Silver Panda Coins ini. Pada awal tahun ini, ketika harga silver jatuh ke paras sekitar $26-$27, harga Silver Panda tidak jatuh, ia kekal sahaja pada RM 168. Tetapi, apabila harga silver naik pada 2010-2011, harga Silver Panda ini turut naik, akibat kenaikkan harga spot, dan numismatic value Silver Panda.

Perkara sebegini biasanya tidak berlaku kepada coins lain seperti American Silver Eagle atau Canadian Maple Leaf. Harga coin-coin ini dipengaruhi besar oleh pergerakkan harga spot silver. Apabila harga spot silver jatuh, harga untuk coin-coin ini turut akan jatuh.

Selain dari perbezaan di atas, Silver Panda juga ditempa dalam jumlah yang lebih kecil berbanding legal tender coins dari negara lain seperti American Silver Eagle. China mempunyai populasi 4.3 kali ganda lebih banyak dari US, dan Kerajaan China telah banyak mengalakkan rakyatnya untuk membeli Silver Panda. Setakat ini, banyak Silver Panda ini tidak keluar dari China, kerana telah dibeli dan disimpan rakyatnya sendiri (pelabur dan pengumpul).

Potensi dalam Silver Panda ini harus dipandang serius oleh mana-mana pelabur.

Kesimpulannya, jika anda sedang mencari jalan alternatif untuk menangani masalah harga silver yang volatile, anda boleh melihat kepada mendapatkan coins yang mempunyai numismatic value. Silver Panda adalah salah satu contoh yang sesuai. Namun, ingat bahawa bukan semua numismatic coins mempunyai potensi pelaburan yang sama. Pelabur silver yang masih baru harus tidak terlibat dalam pelaburan silver yang mempunyai numismatic value yang tinggi – kecuali pelabur ini yakin dan mempunyai pengetahuan yang mencukupi.

ebook_BM

Saya telah menulis dalam eBook saya Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia untuk menunjukkan bagaimana untuk membuat pulangan lumayan dari pelaburan silver. Jika anda serius dalam pelaburan silver, anda harus mendapatkan eBook ini.

SocialTwist Tell-a-Friend