Update Goldsilver.com Insiders dari Mike Maloney

Setelah dua kali American Silver Eagles habis dijual, Canadian Mint pula yang sekarang ini  giat mengawal penjualan silvernya. Alex Reeves (Pengurus Besar Perhubungan Canadian Mint) berkata, “Berdepan dengan permintaan tinggi, Royal Canadian Mint kini sedang mengawal penjualan Silver Maple Leafs yang masih ada, sebagai usaha untuk memastikan semua pelanggan setia kami dilayan”. Apa yang boleh dibuktikan dari situasi sebegini adalah bekalan silver fizikal adalah sangat ketat sekarang, sehingga penempa coin-coin silver ini pun susah mendapatkan silver untuk diproses menjadi coin. Ini termasuklah pemain-pemain industri seperti Apple yang tidak mampu menghasilkan iMac barunya.

Ini adalah update terbaru dari Sifu pelaburan silver dan emas, Mike Maloney, untuk Program Gold Silver Insiders beliau. Beliau telah mempelajari dengan mendalam sejarah ekonomi dunia, mempunyai pengetahuan terkini berkenaan masalah ekonomi dunia sekarang ini, dan sedang giat mewujudkan kesedaran di kalangan orang ramai tentang kepentingan memiliki emas dan silver pada situasi ekonomi sekarang. Mike sentiasa berhujah tentang kekuatan asas dan potensi pelaburan silver dan emas. Beliau melaburkan 90% dari wangnya dalam silver.

Di Malaysia, ramai pelabur emas dan silver ingin menyertai program Mike Maloney ini. Anda boleh menjadi ahli dengan membeli 500oz silver, 10oz emas, atau membayar yuran keahlian secara terus di GoldSilver.com – USD 1,659.10, dalam lebih kurang RM5,143.21.

insider1

Pilihan Pertama, 500oz silver – Silver yang dijual di GoldSilver.com boleh dikategorikan sebagai silver ‘kurang hangat’. 2 jenis silver dijual di sana, coins (legal tender), dan bar silver bersaiz besar. Membeli coins dari luar negara adalah mahal kerana anda perlu membayar 15% duti import kepada Kastam Diraja Malaysia. Kenapa perlu bayar 15% extra bila peniaga silver tempatan boleh menjual kepada anda dengan harga yang lebih murah? Bar silver besar seperti 10oz dan 100oz mempunya premium rendah, adalah pelaburan yang bagus, dan tidak dikenakan duti. Namun, kecairan silver sebegini adalah rendah di Malaysia. 10 biji 1oz silver boleh dijual dengan lebih cepat berbanding sebiji bar 10oz. Bayangkan, hampir semua pekerja kelas pertengahan di Malaysia mampu mengeluarkan dalam RM100 untuk membeli 1oz silver. Tetapi untuk bar 10oz yang berharga lebih dari RM1000, tidak ramai yang mampu. Kalau 10oz pun sudah susah, siapa yang mahu beli bar 100oz?

Pilihan Kedua, emas 10oz - Berpandukan Gold Silver Ratio yang kini dalam lingkungan 50+-, GoldSilver.com meletakkan kadar pembelian emas untuk layak memasuki Program Insiders ini 50 kali ganda lebih kurang dari silver. Gold Silver Ratio boleh ditentukan dengan membahagikan harga emas dengan harga silver. Contohnya, jika harga emas hari ini adalah USD1660.30 manakali silver pada USD31.28, maka Gold Silver Ratio adalah 53 (1660.30/31.28). Ramai membeli emas untuk pelbagai sebab, sesetengahnya berkaitan tradisi dan adat. Misalnya pada perkahwinan orang Cina dan India, orang akan membeli rantai, cincin dan perhiasan emas. Dalam kalangan keluarga Cina yang berada, kelahiran bayi baru dalam keluarga akan dirayakan dengan membeli emas. Pada masa yang sama, bank-bank pusat dunia juga sedang giat mencari dan menyimpan emas sebagai pelindung kepada kejatuhan USD. Ketika emas sedang giat disimpan, silver pula dengan rakusnya sedang diguna oleh industri. Apabila silver digunakan dalam industri, biasanya silver-silver ini tidak lagi dikitar semula. Saya tidak mempunyai masalah dengan pelaburan emas, tetapi fakta menunjukkan bahawa silver mempunyai potensi yang jauh lebih besar berbanding emas. Jadi, mengeluarkan RM55,000 untuk membeli emas dengan GoldSilver.com (untuk menjadi ahli Insiders) bukanlah jalan terbaik, kecuali jika pelabur itu telah melaburkan RM500,000 dalam silver.

Pilihan ketiga, membayar yuran keahlian terus, USD1,659.10, atau RM5143.21 - Informasi dalam GoldSilver Insider program ini sememanglah hebat, tetapi membayar RM5,143.21 untuk menjadi ahli bukanlah sesuatu yang boleh dilakukan ramai. Malahan, yuran keahlian setinggi itu sebenarnya mungkin telah melemahkan mereka yang ingin belajar pelaburan silver, tetapi tidak mempunyai wang yang banyak. Pada saya, ini sasuatu yang sangat ironik – biasanya pelabur muda dan berbajet-rendah tidak mempunyai banyak wang untuk dilaburkan. Jika pakar-pakar pelaburan ini meminta bayaran yang sebegitu tinggi, dan pelabur-pelabur kecil kita ini membayar untuk keahliannya, berapa lagi modal pelaburan yang masih ada untuk pelabur kecil-kecilan kita ini?

Untuk menyelesaikan masalah ini, saya telah menulis sebuak eBook bertajuk: Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia yang akan berkongsi dengan anda bagaimana untuk melabur silver dari 1oz sehinggalah 1000oz. eBook ini juga akan menunjukkan kepada anda cara-cara selamat untuk melabur silver di Malaysia, tempat untuk mendaatkan silver gred pelaburan termurah, kesilapan-kesilapan lazim yang perlu diperhatikan ketika melabur silver, dan banyak lagi tip-tip menarik dalam pelaburan silver Malaysia. Anda juga boleh menyertai Program Keahlian Pelaburan Silver Malaysia dengan yuran yang jauh lebih murah.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-foo

Memetik kata-kata pujangga – Jika anda rasa yang pelajaran itu mahal, bayangkan harga kejahilan. Kesilapan pelaburan silver bukanlah sesuatu yang seronok. eBook ini datang dengan informasi padat setebal 100++ muka surat, dan 2 lagi laporan untuk membantu anda melabur dalam silver. Klik sini untuk maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Strategi Pelaburan Silver ala-ala Buaya

crocBuaya adalah antara spesies haiwan yang paling berjaya di dunia. Buaya telah wujud selama hampir 200 juta tahun, dari zaman dinosaur lagi! Buaya dengan sabarnya sentiasa mengkaji perilaku mangsanya, dan sanggu menghabiskan masa panjang menunggu (sampai kelaparan pun takpe). Sampai masanya, sang buaya akan menerkam yakin mangsanya, dengan kelajuan dan ketepatan menggerunkan!

Sang buaya perlukan BANYAK protein dalam dietnya untuk memastikan kebolehannya untuk memburu, dan berenang. Kalau buaya ini banyak menghabiskan masanya memburu ikan-ikan kecil yang senang dimakan, berapa banyak tenaga yang perlu dihabiskan olehnya? tidak berbaloi. Strategi terbaik untuk sang buaya kita ini adalah dengan jarang menyerang, tetapi setiap serangan menghasilkan makanan untuknya.

Dalam pelaburan silver, kita juga perlu melabur macam buaya. Sang buaya tidak menghabiskan masa mengejar anak-anak ikan; kita sebagai pelabur silver juga tidak harus menghabiskan masa menilai pergerakan harga silver yang kecil. Pergerakan harga silver dalam 2-3% seharai adalah perkara biasa, dan tidak perlu menjadi kebimbangan, adan diperbesar-besarkan

Jika seorang pelabur cuba bermain ‘keluar-masuk’ ketika pergerakan harga silver sedang dalam julat 2-3%, dia mungkin akan melalui pengalaman si kawan kita ini: mula-mula, dia cuba menilai waktu yang sesuai untuk membeli silver. kemudian, apabila dia sudah membeli, dia mula mengikuti harga silver dengan kerap. Dia membeli ketika harga silver naik, dan menjual ketika harga rendah (biasa dengar kan?). Yang peliknya, tiba-tiba dia perasan yang dia sudah kehabisan wang, dan tidak lagi mampu meneruskan pelaburannya. Game Over!

joke-fx

Jika anda banyak membuat ‘jual-beli’ dalam jangka masa pendek, anda berkemungkinan tinggi akan mengalami nasib yang sama dengan si kawan di atas itu. Untuk pelaburan silver fizikal, anda tidak perlu memantau pergerakan harga setiap hari. Malahan, perbuatan sedemikian adalah tidak baik untuk pelabur silver fizikal.

Cuba tengok carta ini:

silverApa yang carta ini sedang tunjukkan? tidak banyak selain harga terkini silver. Carta ini hanyalah garisan yang memberitahu anda harga terkini silver, dan itu sahaja. Carta ini tidak menunjukkan sebarang bentuk, trend, support atau resistance level. Memanglah senang untuk anda melihat harga terkini silver dengan carta ini, tetapi kadang-kadang, sesuatu yang ringkas biasanya akan merumitkan hidup anda. Sebaliknya, jika anda sanggup menghabiskan sedikit masa untuk belajar berkenaan pelaburan silver, benda yang susah dan merumitkan boleh saja menyenangkan hidup anda.

Saya sendiri hanya melihat carta 8 jam, carta harian, dan carta mingguan. Kenapa? semakin panjang jangka waktunya, semakin jelas trend, dan sebaliknya, lebih pendek masa, lebih banyak ‘noise’ dalam carta. Saya kongsikan di sini carta mingguan herga silver dari Oktober 2011 sehingga Januari 2013. Nampak bukan bentuk ‘wave’ yang jelas?

silver-range

Seorang pelabur ala-ala buaya akan menunggu dengan sabar dan mempelajari corak pergerakkan harga silver dan menunggu peluang. Sebaik masanya telah tiba, beliau akan membeli silver dengan keyakinan dan ketepatan masa yang menggerunkan! Pelabur silver ala-ala buaya ini akan mendapat kelebihan dari pelaburan silvernya dalam cara ini:

silver-wave

Dalam Dagangan (trade) 1, pelabur ini mempunyai 14 hari untuk membeli silvernya pada $39, dan kemudian mempunyai 21 hari untuk menjualkan silvernya pada $35.

Dalam Dagangan 2, Pelabur ini mempunyai 28 hari untuk membeli silvernya pada $28, dan kemudiannya, 14 hari untuk menjualkan silvernya pada $35.50.

Dalam Dagangan 3, Pelabur ini mempunyai 98 hari untuk membeli silvernya pada $27.50, dan kemudiannya, 28 hari untuk menjualkan silvernya pada $34.50.

Jika pelabur ala-ala buaya ini telah melaburkan RM10,000 sebagai modal, selepas 1 tahun, modalnya akan berkembang sehingga RM 19,208.75. tengok, pelabur ala-ala buaya ini cuma membuat 3 kali dagangan dalam setahun untuk hampir menggandakan wangnya. Dia tidak mengejar perubahan harga kecil-kecilan, atau bimbang dengan pergerakan harga silver saban hari. Padanya, membuang masa dan tenaga. Dia melihat situasi dengan lebih menyeluruh, mempelajari permainan silver ini, dan mempunyai pelan sebelum melabur dalam silver. Melabur dalam silver tanpa pelan adalah ibarat memburau dalam hutan pada waktu malam dan berharap akan dapat membunuh seekor harimau. Mana mungkin?silap-silap, dia sendiri yang kena bunuh balik.

Strategi pelaburan ala-ala buaya ini sesuai dengan pelabur agresif yang mempunyai masa dan tenaga (tidak banyak yang diperlukan pun). Terdapat juga strategi pelaburan lain seperti Dollar Cost Averaging (Pemurataan Kos Dolar) yang sesuai untuk pelabur yang pasif. Terdapat juga strategi lain yang saya kongsikan di eBook Panduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-foo

Dalam pelaburan silver, tiada strategi yang boleh digunapakai semua. eBook ini akan berkongsi pelbagai strategi pelaburan silver di Malaysia. Anda kemudian boleh memilih strategi yang sesuai dengan anda. Klik sini untuk maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

SocialTwist Tell-a-Friend

Fasa Perhatian Dari Media

dalam lebih kurang setahun yang lepas, saya telah menulis tentang Silver Investment Cycle , atau Kitaran Pelaburan Silver. Dalam posting tersebut, saya kongsikan graf ini:

kitaran+pelaburan+silver+malaysia

Pada bulan lepas (Disember 2012), saya telah ditemuramah surat khabar The Star untuk membincangkan berkenaan pelaburan silver. Artikel ini bertajuk “More M’sians turning to silver, rather than gold, for investment” (Lebih Ramai Warga Malaysia Beralih Melabur Dalam Silver Dari Emas). Saya sertakan artikel ini jika anda masih belum terbaca (klik pada imej untuk mendapatkan gambar yang lebih besar)

warga+malaysia+beli+silver+pelaburan+daniel+foo

Surat Khabar berbahasa Cina China Press juga menulis berkenaan pelaburan silver bertajuk ‘Silver Kini Mengganti Emas Sebagai Pelaburan Kesukaan Ramai’ (klik pada imej untuk mendapatkan gambar yang lebih besar)

pelaburan+silver+malaysia+daniel+foo

Saya sertakan juga di sini liputan khas berkenaan pelaburan silver di TV9:

Jika kita rujuk balik ke Silver Investment Cycle, kita dengan jelasnya sekarang berada dalam fasa Media Attention (Perhatian dari Media). Jika anda melihat dengan teliti graf tersebut, fasa Media Attention jugalah permulaan trend kenaikkan mendadak. Dalam pelaburan, kita mesti beli murah, dan jual mahal. Dengan harga Spot sekarang dalam keliling $30 (1oz silver premium rendah dalam RM115), inilah waktu terbaik untuk mula membeli silver secara fizikal. Pelabur yang dari kalangan value investor akan memasuki pasaran sekarang.

kitaran+pelaburan+silver+malaysia

 

Pada masa hadapan, orang ramai akan mula menolak harga silver ke kemuncak baru, dan permintaan dari pelabur ini akan membawa harga silver ke Mania Phase (Fasa Mania). Pada fasa mania, jiran anda akan bercakap tentang silver, di pasar, di sesi perjumpaan sesama rakan, di kedai mamak. Masa itu, anda tahu bahawa harga silver telah naik ke kemuncaknya, dan kitaran pelaburannya akan tamat. Itulah masanya anda harus menjual silver anda. Menarik? Tunggu dulu. Jauh lagi tu…

Dalam eBook Panduan Praktikal Pelaburan Silver di Malaysia, selain dari berkongsi cara-cara melabur dalam silver dan silver jenis apa yang bagus dibeli, saya juga berkongsi strategi keluar pasaran saya.

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooJika anda baru dalam dunia pelaburan silver di Malaysia, eBook ini didatangkan dengan panduan Quick Start, yang akan berkongsi dengan anda cara untuk mendapatkan 1oz silver pertama anda di bawah harga pasaran! Klik sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

 

SocialTwist Tell-a-Friend

Pasaran Silver China

Saya yakin, anda sudah jelak mendengar tentang QE3 (pertengahan september), QE4 (awal disember) dan berita tentang tiada lagi stok ASE coins di US Mint (minggu lepas). Jadi, untuk posting kali ini, mari kita tengok cerita silver di China – Negara ekonomi ke-2 terbesar dunia.

china-managed-services

SilverInstitute telah menghasilkan laporan bertajuk The Chinese Silver Market – anda boleh dapatkannya percuma di sini. Laporan ini sepanjang 26 muka surat, dan penuh dengan tulisan kecil dan istilah-istilah ekonomi yang memeningkan. Saya akan cuba ringkaskan laporan itu di posting ini.

Permintaan silver untuk pelaburan secara runcit mempunya potensi untuk naik mendadak dalam jangka masa pendek atau sederhana, kerana semakin ramai rakyat China kini mampu membeli silver bars dan coins. Permintaan silver untuk kegunaan industri dan perhiasan adalah antara pemacu peningkatan penggunaan silver. Permintaan silver untuk tujuan pelaburan telah berkembang pesat sepanjang 2008-2011. Dengan perkembangan pasaran silver China yang menggalakkan, permintaan silver dan bekalan silver diramal akan terus mencapai peningkatan dalam beberapa tahun mendatang. (klik imej untuk mendapatkan gambar dalam saiz penuh)

pelaburan+silver+malaysia+china

Pemprosesan silver (fabrication) untuk tujuan industri dijangka akan terus meningkat di hampir semua sektor industri – permintaan industri akan menjadi tunjang kepada pengukuhan dan peningkatan silver. Pada zaman dahulu, silver dilihat sebagai wang, dan kemudiannya dijadikan barang kemas dan peralatan. Namun sekarang, silver kini memainkan peranan lebih sebagai logam industri, fungsinya sebagai wang dilihat lebih kecil.

Carta seterusnya akan menunjukkan anda perbezaan antara permintaan untuk fabrication dan bekalan silver. Silver Fabrication merujuk kepada perbuatan menghasilkan sesuatu dengan menggunakan silver, contohnya silver ditambah ke dalam smartphone ketika penghasilannya. Silver, jika digunakan dalam fabrication, biasanya jarang dikitar semula.

pelaburan+silver+malaysia+china

Jadi, silver untuk fabrication ini digunakan di mana ya? graf seterusnya pula akan menunjukkan penggunaan silver – aplikasi industri, barang kemas, peralatan silver, syilling dan pingat, dan akhirnya fotografi.

 pelaburan+silver+malaysia+fabrication

Jika anda masih ingat apa yang saya tuliskan sebentar tadi, pada hari ini, silver lebih dilihat sebagai logam industri, kemudiannya sebagai wang. Kita sudah lihat penggunaan silver dalam industri, sekarang kita lihat silver untuk pelaburan.

Pada Julai 2009, Kerajaan China membenarkan rakyatnya membeli silver. China memperkenalkan program pelaburan silver dalam bentuk bar pada 2009. Ramai rakyat China membeli silver, atas:

  1. China mempunyai kadar simpanan yang tinggi. Ini bermakna pelabur tempatan di China mempunyai banyak wang tunai yng perlu di’parking’ segera.
  2. Pilihan pelaburan adalah kurang di China, kerana pasaran kewangan di China masih baru. Jadi, ramai melaburkan wang mereka dalam silver dan emas.
  3. Pasaran hartanah masih tidak stabil dan pasaran telah dikawal kerajaan untuk mengelakkan spekulasi. Pada masa yang sama, harga saham jatuh di China. Ini menyebabkan ramai membeli silver dan emas.
  4. Kadar faedah masih rendah, dan sebenarnya hampir ke 0%. Dengan berbuat demikian, Kerajaan China cuba menggalakkan rakyatnya tidak menyimpan wang mereka di bank, tetapi dalam bentuk silver dan emas.

Perasan tak yang permintaan silver untuk pelaburan telah meningkat secara drastik sepanjang 2008 – 2012? (2012 belum berakhir pada masa pembuatan carta, jadi jumlah sebenar adalah semsetinya lebih besar).

pelaburan+silver+malaysia+china

Permintaan silver untuk pelaburan telah meningkat banyak di China beberapa tahun kebelakangan ini. Dari hanya pemain kecil-kecilan di pasaran beberapa tahun lepas, China kini merupakan pasaran utama untuk pelaburan fizikal silver. Salah satu silver fizikal China yang terkenal adalah Chinese Silver Panda Coins. Anda boleh mula melabur silver dengan hanya membayar RM130/oz, untuk sekeping Silver Panda.

pelaburan+silver+malaysia+jim+rogers

Pelabur terkenal, Jim Rogers pernah berkata:

“Jika anda seorang bijak pandai pada 1807, anda akan berpindah ke London. Jika anda seorang bijak pandai pada 1907, anda akan ke New York. Jika anda bijak pandai pada 2007, anda akan berpindah ke Asia.”

Dalam konteks Malaysia pula:

“Jika anda seorang bijak pandai pada 2006, wang anda akan dilaburkan ke Bursa Malaysia. Jika anda seorang bijak pandai pada 2008, wang anda akan dilaburkan ke hartanah. Jika anda seorang bijak pandai pada 2013 pula, wang anda akan dilaburkan ke silver.”

pelaburan-silver-malaysia-ebook-daniel-fooPanduan Praktikal: Pelaburan Silver di Malaysia adalah eBook pelaburan silver khas untuk warga Malaysia. Anda akan mempelajari pelbagai strategi pelaburan silver secara praktikal. Anda juga akan mengetahui cara untuk membeli silver di bawah harga pasaran! Klik sini untuk maklumat lanjut.

DownloadNow-300x93

SocialTwist Tell-a-Friend